Evenementen op Rhodos

Pasen wordt op Rhodos groots gevierd en daarnaast vinden met name tijdens de zomermaanden enkele leuke festivals plaats.

Religieuze feesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Griekenland wordt Pasen groots gevierd. Hoewel het feest al ruim voor het paasweekeinde begint, wordt het vanaf Goede Vrijdag echt uitbundig. Goede Vrijdag is één van de belangrijkste dagen binnen het Grieks Orthodoxe geloof. Op het hele eiland vinden ’s avonds processies plaats, waarbij het beeld van Christus in een optocht door het dorp of de stad wordt gedragen gevolgd door priesters, vrouwen die mirre dragen en gelovigen die onderdeel willen uitmaken van de processie. Langs de route staan mensen die bloemen op de draagbaar gooien en meestal houden ze een brandende kaars vast. Na de processie volgt voor de meeste Grieken een uitgebreide maaltijd die meestal volledig uit zeevruchten bestaat. Ook op Paaszaterdag vinden diverse rituelen plaats. Om de wederopstanding van Christus te vieren gaat men en masse naar een nachtmis en iedereen neemt een kaars mee. Tijdens de viering worden alle lichten in de kerk gedoofd en steekt de priester alle kaarsen aan. Wie na het verlaten van de kerk met een brandende kaars thuiskomt, heeft volgens de legende een goed jaar in het vooruitzicht. De viering wordt in veel plaatsen opgeluisterd met vuurwerk. Paaszondag is een familiedag, waarop men uitgebreid samen eet, in het bijzonder lam van het spit.

Behalve Pasen wordt ook Maria Hemelvaart op 15 augustus uitgebreid gevierd met processies, eten en drinken op het dorpsplein en een afsluitend dansje mag niet ontbreken. Vanaf deze dag viert men in Kremasti tien dagen feest tijdens het Panagia festival. Twee weken later, op 29 augustus, eert men de heilige Petros en Pavlos in de baai van St. Paul bij Lindos. In de bijzondere ambiance van de baai vinden dan diverse festiviteiten plaats. Eerder in het jaar, tegen het einde van de maand juli, kunt u in het kleine plaatsje Soroni het traditionele Agios Soulas festival bijwonen, met als hoogtepunt de ezelraces. Bent u midden september op Rhodos informeert u dan naar de precieze data van het Stavros festival in Kallithies. Hier geniet u van traditioneel Grieks eten en Griekse muziek en dans. Het loont verder altijd de moeite tijdens uw verblijf op Rhodos bij het toeristenbureau te informeren naar plaatselijke feesten. Elk dorp heeft haar eigen vieringen en misschien vinden die wel tijdens uw vakantie plaats.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De meeste festivals op Rhodos vinden in de hoofdstad plaats, Zoals in mei bijvoorbeeld het Medieval Rose Festival. Dit festival neemt u terug in de tijd en laat u het leven in de stad gedurende de Middeleeuwen zien. Middeleeuwse kostuums, dansen en liederen zijn aan de orde van de dag. Eveneens in mei vormt de Mandraki haven het toneel van een bloemenfestival. Het festival bestaat onder andere uit een parade met versierde boten. In juni vindt een bijzonder filmfestival plaats, het Ecofilms festival. Het is een film en kunst festival dat tegelijkertijd milieubewustzijn wil stimuleren. In juni wordt in Lindos het Rhodes Rock Festival georganiseerd. Twee weken lang hoort u de beste rocknummers live gespeeld door tribute- en coverbands. Gedurende de zomermaanden kunt u in de oude stad de klank&licht show bijwonen. De show vertelt het verhaal van de strijd van de Rhodeanen tegen de Turken. Het verhaal wordt in zes talen verteld, maar niet in het Nederlands. Tijdens het hoogseizoen vinden in de hoofdstad regelmatig culturele evenementen plaats, waaronder concerten, theatervoorstellingen en kunstexposities. Informeert u ter plaatse even wat tijdens uw vakantie gaande is.