Achtergrond van Rhodos

Rhodos is het geboorte-eiland van Hippocrates, heeft mooie lange stranden en beschikt over een gunstig klimaat.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Rhodos kent een lange, rijke geschiedenis en dat heeft het eiland te danken aan haar strategische ligging tussen Europa en Azië. Rhodos wordt al in het Neolithisch tijdperk bewoond, maar de hoogtijddagen van het eiland volgen pas in het klassieke tijdperk. De Doriërs stichten de drie steden Lindos, Iallysós en Kamiros en in 408 v. Chr. verenigen de drie steden zich en vormen samen de stad Rhodos. Hierna volgen drie voorspoedige eeuwen, waarin het eiland een bloeitijd kent. In deze periode wordt ook de Kolossus van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen, geconstrueerd. Het beeld stond bij de ingang van de haven, totdat het in 226 v. Chr. door een aardbeving werd verwoest. Een einde aan de bloeitijd van Rhodos wordt in gang gezet door een overeenkomst met de Romeinen, waarin het eiland belooft dezelfde vrienden en vijanden als de Romeinen te hebben. Wanneer ze echter weigeren te vechten aan de zijde van Cassius, valt deze het eiland aan en vernielt daarbij een groot deel van het eiland. Ongeveer 300 jaar lang staat Rhodos onder Romeins gezag en daarna maakt het onderdeel uit van het Byzantijnse Rijk. Het christendom doet haar intrede op het eiland en in de Byzantijnse periode worden vele kerken gebouwd. Tegelijkertijd vormt Rhodos een belangrijke militaire basis. In de eeuwen die volgen ondergaat Rhodos vijandige aanvallen van de Perzen, de Saracenen en de Seldjoeken. In het begin van de 14de eeuw wordt het eiland aan de Johannieterridders verkocht en een nieuwe bloeitijd breekt aan. De relatie tussen de ridders en de Rhodianen is goed en onderlinge samenwerking verloopt prima. De Johannieters hebben duidelijke sporen op het eiland achtergelaten met veel kastelen en vestingwerken. In 1522 worden de ridders door de Ottomanen verdreven en dan breekt een donkere tijd voor de Grieken aan. Ze worden gedwongen de ommuurde binnenstad te verlaten en zich in voorsteden buiten de muren te vestigen. De Ottomanen brengen oriëntaalse elementen in de stad aan, zodat een mix van oosterse en westerse architectuur ontstaat. In de 19de eeuw verbrokkelt het Ottomaanse Rijk en in het begin van de 20ste eeuw veroveren de Italianen Rhodos. De Italianen hebben tijdens hun heerschappij niet stilgezeten. Ze verwijderen veel van de Ottomaanse elementen uit de stad en brengen veel verwoeste gebouwen weer in de oude staat terug. Daarnaast plaatsen ze ook diverse nieuwe gebouwen. Ook zijn zij verantwoordelijk voor het aanleggen van grote delen van de infrastructuur op Rhodos. Halverwege de 20ste eeuw komt Rhodos nog korte tijd onder Brits bestuur, maar daarna wordt het weer overgedragen aan de Grieken. In 1988 wordt de binnenstad van Rhodos-Stad opgenomen op de UNESCO werelderfgoederenlijst.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Rhodos is één van de dodekanos eilanden en het ligt slechts enkele kilometers verwijderd van het Turkse vasteland. Het eiland is in de Zuid-Egeïsche Zee gelegen. De hoofdstad Rhodos-Stad ligt in het uiterste noorden van het eiland.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Rhodos wonen zo’n 115.000 mensen, waarvan meer dan de helft in de hoofdstad zijn gevestigd. Na Kreta en Kos is Rhodos het populairste Griekse vakantie-eiland en jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen toeristen dit veelzijdige eiland.

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u vanuit de lucht Rhodos ziet, zullen u twee dingen opvallen. Het is heuvelachtig en groen. Langs de kusten liggen lange stranden. Langs de westkust zijn dit veelal kiezelstranden en langs de oostkust liggen ook mooie zandstranden. In het zuiden van het eiland zijn prachtige boomgaarden te vinden, terwijl het Attaviros-gebergte het midden van Rhodos kenmerkt met zijn hoge toppen en groene dalen.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Dat Rhodos verschillende heersers heeft gekend ziet u aan de architectuur op het eiland. Van Griekse en Romeinse ruïnes, tot Byzantijnse kerken en Italiaanse woningen. Op Rhodos en met name in Rhodos-Stad zult u aan de hand van de verschillende bouwwerken een reis door de tijd kunnen maken.