Eten en drinken op Rhodos

Op Rhodos vindt u zowel traditionele Griekse eethuizen als internationaal georiënteerde restaurants.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Gaat u op Rhodos bij een traditioneel Grieks restaurant eten, verwacht u dan niet dat het eruit ziet zoals de Griekse restaurants in Nederland en verwacht evenmin dat het smaakt zoals het in de Nederlandse restaurants smaakt. De Griekse keuken is van oorsprong een eenvoudige keuken, waar verse producten en olijfolie een belangrijke rol spelen. De meeste variatie vindt u op de menukaart in de voorgerechten, ook wel mezedes genoemd. Mezedes zijn kleine hapjes en dipsauzen, zoals bijvoorbeeld tzatziki en gevulde wijnbladeren. U kunt tijdens uw vakantie alle mezedes die u tegenkomt wel eens proberen, op die manier leert u de Griekse keuken goed kennen. Als hoofdgerecht eten de Grieken vaak gegrild vlees of een stoofschotel. Bekende zijn moussaká, een ovenschotel met aubergine en aardappelschijfjes en pastítsio, een pastaschotel uit de oven. Ook stífado, een soort goulash van konijn, veel uien en kaneel, is een geliefd gerecht. In de echte traditionele tavernes moet u niet verbaasd opkijken als uw eten lauw geserveerd wordt. Dit is in Griekenland de norm. De meeste restaurants hebben zich inmiddels echter aan de westerse norm van heet geserveerde maaltijden aangepast. Desserts bestellen Grieken meestal niet, maar yoghurt met honing kunt u bijna overal krijgen, net zoals vers fruit. Zoetekauwen kunnen gebak halen in een zacharoplastío. Probeert u bijvoorbeeld eens de Griekse appeltaart of de vanuit Azië overgekomen baklavá en kataífi. Bij de maaltijd drinken Grieken water, wijn of bier. Nationale dranken zijn ouzo en retsina, een wijn met een harsachtige smaak. Op Rhodos is soúma, een soort brandewijn, een specialiteit.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Uitgebreid ontbijten doet men op Rhodos niet. Meestal volstaat een kop koffie en een geroosterd broodje met jam. In toeristische oorden kunt u met gemak ergens een continentaal of Engels ontbijt krijgen. De hoofdmaaltijd voor de Grieken is de avondmaaltijd en dit is een sociale aangelegenheid, zeker wanneer men uit eten gaat. Men gaat in principe altijd met een grote groep en bestelt dan gezamenlijk allerlei gerechten, die door iedereen gedeeld worden. Men bestelt dus geen eigen gerecht. Wanneer u met een groot gezelschap op vakantie bent, is het een aanrader om net als de Grieken in overleg met de ober allerlei gerechten te bestellen en hier dan samen van te eten. Op die manier kunt u alles proeven. Wanneer u ieder apart wilt betalen, kunt u dit het beste van tevoren melden, want dit is in Griekenland zeer ongebruikelijk. In de toeristische plaatsen is men inmiddels gewend aan de West-Europese eetgewoontes, dus meestal begrijpt een ober wel dat u eerst uw voorgerecht wenst te eten en daarna pas uw hoofdgerecht. Kijkt u echter niet raar op als alles tegelijk op tafel gezet wordt; dit is zoals de Grieken het gewend zijn.

Onmisbaar in het Griekse leven is het koffiehuis, de kafeneío. Wanneer u hier als vrouw binnenloopt zal men raar opkijken, want de kafeneío behoort echt bij de mannenwereld. Mannen komen hier om een kop koffie te drinken, maar vooral om met elkaar te praten en te discussiëren. Koffie bestellen en ook krijgen wat u daadwerkelijk wilde hebben is in Griekenland een kunst. De Griekse koffie wordt met suiker en al bereid, dus u moet van tevoren al aangeven hoe zoet u de koffie wilt hebben. Wilt u geen suiker dan zegt u skétto, een beetje suiker is metrío en veel suiker geeft u met glíko aan. Wilt u oploskoffie dan bestelt u een nes zestó.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten op Rhodos hanteren ruime openingstijden en zeker in Rhodos-Stad en de grote badplaatsen hebben ze een uitgebreid assortiment. Ze openen meestal om 8 uur in de ochtend en zijn vaak tot 22.00 open. De prijzen in de supermarkten liggen hoger dan in Nederland.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Rhodos vindt u een grote diversiteit aan restaurants, zowel wat soort keuken als wat kwaliteit betreft. In simpele Griekse tavernes eet u vaak erg goed, terwijl het eten in sommige internationale restaurants niet om over naar huis te schrijven is. In Rhodos-Stad vestigen zich steeds meer goede en chique restaurants met een op de Franse of Italiaanse keuken gebaseerde menukaart. Heeft u een keer zin in Chinees, Indiaas of Mexicaans, dan kunt u ook restaurants van uw gading vinden.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater op Rhodos is te drinken, maar vanwege het hoge chloorgehalte wordt toch aangeraden om in de supermarkt mineraalwater te kopen.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Rhodos: