Filérimosklooster

Op een heuvel ten zuidwesten van Rhodos-Stad liggen enkele historische bezienswaardigheden, waaronder het Filérimosklooster.

Op de Filérimos heuvel bij Iallysós zijn resten te vinden uit verschillende tijdperken. De heuvel vormde de Acropolis van Iallysós, dat in de oudheid één van de belangrijkste steden op Rhodos was. Destijds stond op de Acropolis een tempel gewijd aan Athena Polias en hiervan zijn enkele brokstukken bewaard gebleven. Deze restanten vindt u direct voor het klooster.

Het klooster

De belangrijkste bezienswaardigheid op de heuvel is het klooster. Het klooster zoals u dat vandaag de dag ziet is de reconstructie die de Italianen hebben gemaakt van het 14de eeuwseJohannieterklooster. In een van de kapellen van het klooster vindt u echter nog resten van een mozaïekvloer, die terugvoert tot de Byzantijnse tijd. In totaal telt het complex vier kapellen. Het klooster staat vooral bekend om het Mariabeeld dat hier lange tijd heeft gestaan. Dit beeld is toegeschreven aan de apostel Lucas en stond hier naar alle waarschijnlijkheid van de 13de eeuw tot de Ottomaanse inval. De Johannieters namen het beeld toen mee naar Malta, waarnaartoe zij uitweken. Het beeld dat u nu in het klooster ziet is een kopie van het origineel. De Italianen legden in het begin van de 20ste eeuw een kruisweg aan. De kruisweg voert van het klooster naar een uitkijkpunt waar een gigantisch kruis staat. Langs de weg staan de staties van de lijdensweg van Jezus. Een wandeling naar het eind van de kruisweg is de moeite waard, want het uitzicht vandaar is prachtig.

Foto’s van Filérimosklooster

Ligging