Moní Thárri en Moní Ipsenís

Wanneer u een kijkje wilt nemen in het hedendaagse religieuze leven op Rhodos gaat u naar de kloosters van Thárri en Ipsenís.

In het zuiden van Rhodos liggen op korte afstand van elkaar twee kloosters, het monnikenklooster van Thárri en het nonnenklooster van Ipsenís. Wanneer u deze plekken vroeg op de dag bezoekt kunt u in alle rust en stilte genieten van het moois dat ze te bieden hebben.

Moní Thárri

Moní Thárri vindt u vlak bij het traditionele dorpje Laérma, dat u vanuit Lárdos kunt bereiken. Het klooster is kenmerkend voor de heropleving van de kloosterlijke beleving. Pas sinds 1990 wordt Moní Thárri weer bewoond. Volgens de overlevering werd het klooster in de 9de eeuw gebouwd door een ongeneeslijk zieke prinses, die, nadat de bouw was voltooid, op wonderbaarlijke wijze genas. In de kerk zal uw oog onmiddellijk op de fresco’s vallen. Sommige van deze muurschilderingen stammen uit de 14de eeuw, andere fresco’s dateren uit de 15de en 16de eeuw. Wanneer u vroeg op de dag naar Moní Thárri afreist, kunt u in alle rust genieten van deze bijzondere plek, die gelegen is in een prachtig groene omgeving.

Moní Ipsenís

Het klooster van Ipsenís is misschien op zich niet zo indrukwekkend, maar de sfeer en de omgeving eromheen maken een bezoek meestal toch tot een succes. Het klooster werd in 1845 opgericht en in 1998 uitgebreid. De klokkentoren stamt uit 1960. In het klooster woont een kleine groep zeer gastvrije nonnen, die u tijdens uw bezoek zouden kunnen verrassen met het aanbod van een kopje koffie. Eén van de dingen waar de nonnen zich mee bezighouden is het organiseren van vakantieweken voor kinderen uit Oost-Europa. Deze worden dan enkele weken ondergebracht in één van de bijgebouwen van het Moní Ipsenís. Wanneer u ten volle van de omgeving van het klooster wilt genieten kunt u een wandeling over de kruisweg, die vanaf het klooster de helling oploopt, maken. De wandeling eindigt bij een kleine kapel. Vanaf hier kunt u genieten van een wijds uitzicht.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Rhodos:

Foto’s van Moní Thárri en Moní Ipsenís

Ligging